המפ (HEMP )באנגלית, קנבוס בעברית, הוא שם כולל למגוון זנים של קנאביס שאינם פסיכו-אקטיביים. כלומר הם מכילים אחוזים מזעריים של THC, הרכיב משנה התודעה בקנאביס. סוג זה של קנאביס משמש כחומר גלם לתעשייה ואינו סם "ממסטל". הפקה של שמן המפ מתבצעת בתהליך כבישה קרה של זרעי הקנבוס בטמפרטורה מקסימלית של 40 מעלות צלזיוס (כמו בתהליך הפקת שמן מזיתים). בעשורים האחרונים הורחב השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים ותעשיית הקנאביס מציעה שלל מוצרים ודרכי צריכה של קנאביס למטרות שונות. שמן המפ אינו משמש לצרכים רפואיים, אולם הוא עשיר באומגה 3/6/9 ובוויטמינים A ו-D ולכן הוא נחשב ל"מזון על".
- האם המפ מכיל קנבינואידים?
- מהם שימושיו של שמן קנבוס -המפ?
- מה ההבדל בין שמן המפ לשמן סיבידי?
- האם שמן המפ חוקי ?
האם המפ מכיל קנבינואידים?
צמח הקנאביס מכיל עשרות קנבינואידים- רכיבים פעילים. שני המרכזיים, הנחקרים ביותר הם -THC הרכיב משנה התודעה שגורם תחושת "היי" ו-CBD, הרכיב שאינו פסיכואקטיבי וניחן בסגולות רפואיות רבות. Hemp הוא תת-זן של קנאביס סאטיבה שפותח לאורך אלפי שנים על-ידי חקלאים שהשתמשו בקנאביס לצרכי תעשייה (טקסטיל, חומרי בניה, נייר ועוד). המפ מכיל ריכוזים מזעריים של רכיב THC וריכוז נמוך מאוד של CBD. הקנבינואיד העיקרי בצמחי HEMP הוא -CBDa, (התצורה החומצית של CBD). ה-THC מצוי בעיקר בחלק החיצוני של הזרעים.
מהם שימושיו של שמן קנבוס/המפ?
בני האדם השתמשו בהמפ עוד בימי קדם – כבר במשנה וכתבי סין העתיקה מוזכר ההמפ. הסינים נהגו להשתמש בהמפ בתעשיית הטקסטיל, כמה שנים לפני הספירה. במאה ה-19 הורחבו שימושיו גם להכנת בדים- הדגל האמריקאי הראשון למשל נתפר מבד קנבוס ב-1775. בהמשך השתמשו בקנבוס להפקת נייר, להכנת מוצרי קוסמטיקה, לייצור שמן לתאורה ועוד. הזרעים והסיבים של ההמפ מכילים ריכוזים גבוהים של חלבונים, ויטמינים ומינרלים ולכן מיוחסים לו ערכים תזונתיים חשובים לסיוע באיזון ההורמונים, בהורדת כולסטרול, ויסות רמות הסוכר בדם ועוד. המפ משמש את תעשיית המזון להפקת שלל מוצרי מזון בריאות. מומחים מעריכים כי ניתן להפיק ממרכיביו השונים, כ-25,000 מוצרים שונים ובהם- מוצרי בד ונייר, חומרי בנייה,חומרי איטום, פלסטיק, מוצרי קוסמטיקה, מוצרי מזון ומשקאות ועוד.
מה ההבדל בין שמן המפ לשמן סיבידי?
מאחר ששמן המפ,ממש כמו שמן סיבידי, אינו פסיכו-אקטיבי ולא גורם תחושת "היי", רבים, מבלבלים ביניהם. אבל מדובר בשני מוצרים שונים בתכלית. שמן סיבידי מבוסס על אחוזים גבוהים של CBD, קנאבידיול, הרכיב שאינו משנה תודעה בקנאביס. ארגון הבריאות קבע שסיבידי אינו סם, אינו ממכר ויעיל לטיפול ב-17 מחלות ובעיות רפואיות. מטרות השימוש בשמן סיבידי הן רפואיות-לשיכוך כאבים, ריפוי דלקות, להרגעת גוף ונפש ועוד. שמן המפ מכיל אמנם את רכיב הקנאבידיול בקנאביס אך באחוזים נמוכים. עם זאת הוא בעל יתרונות תזונתיים -הוא נחשב למזון בריא וצרכנים רבים מאמינים כי הוא מסייע לטיפול בדלקות, להורדת כולסטרול, לסיוע בעצירות ועוד. עולם המדע עד כה לא הציג די ראיות מדעיות המוכיחות זאת. לסיבידי, לעומת זאת, הממסד הרפואי מתייחס כרכיב בעל פוטנציאל רפואי רחב לשימוש המוני .
האם שמן המפ חוקי?
במדינות רבות בעולם, שמן המפ חוקי לגמרי. ניתן לרכוש ממוצריו בבתי מרקחת ובסופר-מרקטים. בישראל פקודת הסמים קובעת כי קנאביס על כל חלקיו אסורים בחוק (למעט עבור בעלי רישיון משרד הבריאות לשימוש בקנאביס רפואי), עם זאת ב-2001 פרסם משרד הבריאות הוראה חדשה לפיה שמן המופק מזרעי המפ מותר למסחר, להחזקה, לשימוש ולייבוא בתנאי שאחוז ה-THC בשמן לא יעלה על 10 PPM .חשוב להדגיש כי למרות ששמן המפ חוקי, זרעי המפ שמהם מופק השמן אינם חוקיים, זאת מתוך חשש של הרשויות שלא ניתן להבחין בין זרעי קנבוס לזרעי קנאביס שהוא אינו חוקי.